«

»

feb 13

Akku, akkumulátor, autó akku,

Akku, akkumulátor, autó akku,

A folyamatos használat mellett, nagy igénybevétel hatására az autó akku is, mint minden fogyóeszközök, egy idő után sajnos elhasználódnak. A személyautók esetében fokozottan kell ügyelnünk az autó akkuk vizsgálatára, hiszen nem csak roppant kellemetlen, ha leáll, de rendkívül veszélyes is lehet. A közúti balesetek megelőzése érdekében érdemes időközönként egy szakember tanácsát is kikérni, hogy megvizsgálja készülékünk állapotát.

Az akkumulátor

Az autó akkumulátor egyfajta energia tároló eszközök,illetve berendezések amely töltéskor az elektromos energiát vegyi energiává alakítja át,melyet vegyi anyag formájában hosszabb ideig tudja tárolni, majd fogyasztót rákapcsolva villamos energiává alakítja vissza. Az akkumulátor csak egyenfeszültség tárolására, szolgáltatására alkalmas.

Az akkumulátorra terhelést(önindító,világítás) stb. kapcsolva az akkumulátor úgy működik, mint egy galvánelem – Elektródáinak anyaga átalakul. Amikor ez a terhelés huzamosabb ideig fent áll és a nyugalmi feszültsége eléri 12V-ot, az akkumulátor kisütött állapotba kerül.

A töltés folyamán a pólus kivezetésekre adott feszültség hatására töltőáram alakul ki, ilyenkor az akkumulátor fogyasztóként jelenik meg az áramkörben, melynek hatására az előbbi folyamat fordított irányban megy végbe, és az elektródák anyaga eredeti állapotukba kerül vissza. A folyamat végén az akkumulátor feltöltődött.

Az autó akkumulátor feszültsége terhelés közben folyamatosan csökken, a töltés során folyamatosan nő. Ha terhelés közben a terhelt feszültség a – típusától(indító, munka) függ – érték alá esik, az akkumulátor mély kisütött állapotba kerül. Ez esettben a fogyasztót le kell választani , ellenkező esetben az akkumulátor károsodását okozhatja.Itt érdemes megjegyezni hogy az autó akkumulátorok túltöltése ugyanúgy károsíthatja a berendezést.

Akkumulátor boltunkban csak a legjobb minőségű, csúcskategóriás termékeket találhatják meg, sőt, a hagyományos készülékek mellett kaphatóak még teherautó, zselés, ipari akkumulátorok és akkumulátor töltők is. Ne habozzon, és mielőbb vegye igénybe szolgáltatásinkat! Cégünk munkatársai készségesen segítenek kiválasztani a megfelelő akkumulátort.

Az akkumulátor a gépjármű villamossági hálózatának a lelke. Az élettartam a legnagyobb gyártók termékei esetében is véges, azonban egy jó minőséggel és márkával kevés probléma fog adódni a használat során.

Felhasználási szempontok alapján számos típust megkülönböztethetünk. Léteznek indító, ciklikus, vontatási- járműhajtó, helyhez kötött akkumulátorok. Az indító akkumulátor úgynevezett önindító mechanizmust lát el: rövid idejű, ám nagy áram leadására képes. A ciklikus akkumulátor nagy áram leadására kevésbé képes, viszont jól bírja a ciklikus használatot.

Vélemény, hozzászólás?